makkelijke aquariumplanten header
Met een breed scala aan planten die wij aanbieden is het vaak moeilijk om planten te vinden die geschikt zijn voor de beginnende aquariaan of voor het aquarium waar alleen standaard verlichting en eventueel verwarming inzit, het zogenaamde lowtech aquaria.

Omdat wij regelmatig e-mails krijgen met de vraag: "Wat zijn nou makkelijke aquariumplanten?" heb ik 9 suggesties voor planten die niet veel nodig hebben om het goed te doen in het aquarium en daardoor makkelijk te houden zijn.

Anubias soorten
Als we het over makkelijke aquariumplanten hebben staat de Anubias hoog op de lijst. De Anubias is een bijzondere plant. Met zijn harde leerachtige bladeren heeft hij de bijzondere eigenschap om het goed te doen bij lage verlichting in plaats van een hoge verlichting. Dit komt omdat de plant in de natuur zich in de schaduw bevind en hij hierop zich heeft ingesteld. Bij te veel verlichting zal de plant geel worden. De Anubias doet het net als de javavaren het beste wanneer gebonden aan stenen of hout.

Java mos en Chrismas mos
Vooral een groot succes in de kleinere aquaria. Javamos en Christmas mos zijn beide makkelijke mossoorten die het goed doen in het aquarium. Kan als losse pluk in het aquarium worden geplaatst maar het is mooier om het mos op decoratie zoals hout of stenen te binden. Of u kunt ook gaan voor een natuurlijke uitziende mos achterwand dit kan gedaan worden door het mos erop vast te prikken met krammetjes.

Er is niet veel nodig om deze mossen goed te laten groeien. Zorg wel voor schoon water anders blijven er deeltjes in het mos hangen wat geen mooi gezicht is.

Echinodorus paniculatus en Echinodorus bleheri
De amazone plant is de ideale beginnersplant voor in het grote aquarium. Plant hem met een aantal kleikegels en doe af en toe een paar extra bij en de plant zal het naar ze zin hebben. De plant stelt niet veel eisen aan de licht omstandigheden en de temperatuur kan variëren van 20 tot 30 graden. 

Javavaren
De Javavaren is samen met de Anubias één van de hardste planten voor in het aquarium en doet het goed in zeer veel verschillende omstandigheden. De Javavaren doet het goed op temperaturen variërend van 15 tot 30 graden en stelt niet veel eisen aan de lichthoeveelheid en water parameters. Deze plant is zo sterk dat hij het zelfs doet in brak water. De Javavaren is veilig voor plantetende vissen.

Het beste kan de plant op hout of steen worden gebonden of op de achterwand worden geprikt. Want de kans dat hij niet aanslaat als hij in het substraat word geplant is aanzienlijk.

Cryptocoryne wendtii
Veel Cryptocoryne soorten en met name de Cryptocoryne wendtii zijn een welkome toevoeging in het aquarium voor elke beginner. Soms komt het voor dat in het begin de plant wegsmelt maar al snel zullen nieuwe bladeren vormen. De Cryptocoryne is dol op een goede voedingsbodem of voeg regelmatig wat kleikegels toe tussen de wortels.

Lilaeopsis novae-zelandiae
Lilaeopsis lijkt op gras en groeit tot 2 centimeter hoog. Het verspreidt zich snel, vaak langs de gehele aquarium bodem. Het moet regelmatig worden gesnoeid zeker als het andere planten gaat overwoekeren. Het is een van de makkelijkste bodembedekkers voor in het aquarium

Sagittaria subulata
de Sagittaria subulata of beter bekend als Klein pijlkruid is een zeer makkelijke voorgrondplant, de hoogte van de plant is afhankelijke van de lichtsterkte en bij meer licht zal hij lager blijven. Met een goede basis plantenvoeding zal de plant het goed doen in vele aquaria.

Een voorbeeld van een aquarium met makkelijke aquariumplanten.

Ook bieden we vanuit aquarium123.nl een aantal plantenpakket aan die uitsluitend makkelijke aquariumplanten bevatten. http://www.aquarium123.nl/Beginners-planten-Pakketten

Ik hoop dat dit artikel u een beter inzicht heeft over welke makkelijke aquariumplanten er te verkrijgen zijn. Voor vragen of opmerkingen kunt u altijd een reactie hieronder plaatsen.

      02-08-2014 18:01     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Eheim onderdelen oke? -  31-10-2019

Ik ben momenteel gestart met een aquarium en heb er redelijk wat planten in gezet. Ik heb ook eheim onderdelen gekocht zoals de filter maar Ik vroeg mij af als een filter ooit TE STERK kan zijn en dit moest het zo zijn, slecht zijn voor de planten? Kan iemand mij hier een antwoord op geven? Alvast bedankt.