algeneters-logo

Algeneters zijn een welkome toevoeging voor het aquarium. Indien de juiste algeneter wordt gekozen kan deze echt een wereld van verschil maken. In dit artikel een opsomming van de beste algeneters die verkrijgbaar zijn

Siamese algeneter (Crossocheilus siamensis/oblongus)
In de aquariumhandel zijn twee vissoorten verkrijgbaar die bekend staan als 'Siamese algeneter'. Crossocheilus siamensis is inderdaad een echte algeneter, en daarnaast geschikt voor het wat grotere gezelschapsaquarium. De andere soort, Gyrinocheilus aymonieri, wordt erg groot en stopt na een bepaalde leeftijd vaak met het eten van algen. Daarnaast kan hij erg agressief worden naar andere vissen toe. Controleer dus altijd de Latijnse naam voor het kopen van een Siamese algeneter! Crossocheilus siamensis wordt over het algemeen solitair gehouden omdat er vaak sprake is van onderlinge agressie wanneer de vissen ouder worden. Maar wanneer de vissen jong worden aangekocht en in een school van meer dan 8 vissen worden gehouden dan zal de onderlinge agressie meevallen. Ook naar andere soorten toe zijn ze een verdraagzaam; in gezelschapsbakken (mits minstens ongeveer 1.20 meter) doen ze het daarom meestal prima. Ook voor beginners is dit een geschikte vis, die weinig eisen stelt aan de watersamenstelling. Bijvoeren, vooral als er weinig algen voorhanden zijn, is wel nodig. Dit kan gedaan worden met groenvoer of diepvriesvoer.

Dwergmeerval (Otocinclus affinis)
Dit kleine visje is erg populair voor de minder grote aquariums, en met goede reden! Ondanks zijn geringe grootte is de dwergmeerval een effectieve algeneter, die daarnaast ook nog erg vreedzaam en leuk is om te zien. Een aquarium vanaf 50 centimeter is al voldoende voor een klein groepje. Dwergmeervallen zijn namelijk echte groepsvisjes, dus een schooltje van minstens 5 is aan te raden. Wanneer ze solitair worden gehouden is er grote kans dat ze gestrest raken en zich het grootste deel van de tijd zullen verstoppen. Door zijn vreedzame aard is Otocinclus affinis ook geschikt om te houden in aquariums met dwerggarnalen; zelfs de kleinste garnaaltjes worden met rust gelaten. Daarnaast is het een geliefde vis voor fragiele aquascapes, die hij helpt schoonhouden zonder de planten te beschadigen. Een punt om wel rekening mee te houden is dat dwergmeervallen zelf ook vrij zwak kunnen zijn. Een volledig ingedraaid en stabiel aquarium is daarom een must!

Amano/
japonica garnaal (Caridina multidentata, voorheen Caridina japonica) Japonica garnalen hebben hun bekendheid te danken aan aquascaping-legende Takashi Amano, die de soort bij het grote publiek introduceerde als dé algeneter voor aquascapes. Inderdaad hebben Japonica garnalen een voorkeur voor veel soorten algen. Omdat garnalen weinig afvalstoffen produceren, erg vreedzaam zijn en planten niet beschadigen zijn ze ideaal om kleine gezelschapsaquariums en aquascapes met broze planten algvrij te helpen houden. Naast algen eten ze ook voedselrestjes, wat ze een onmisbaar deel van de schoonmaakploeg van het aquarium maakt. Wel is het, net als bij andere algeneters, handig om regelmatig een beetje bij te voeren. Wordt dit niet gedaan dan kunnen de garnalen te zwak worden om te vervellen.

Naaldmeerval (Farlowella vittata, vaak verkocht als Farlowella acus) Farlowella vittata, beter bekend als naaldmeerval, is één van de enige harnasmeervallen die zijn gehele leven algen zal blijven eten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de veel bekendere Ancistrus, die gewoonlijk juist als de standaard 'algeneter' voor het aquarium verkocht wordt. Naaldmeervallen danken hun naam aan hun uiterlijk; ze zijn zeer langwerpig en dun. Het zijn rustige vissen die over het algemeen veel stil liggen of kalm algen afgrazen. Doordat ze zo vreedzaam en rustig zijn, is het geen goed idee om naaldmeervallen in het gewone gezelschapsaquarium te houden. Hier krijgen ze vaak niet genoeg voedsel. In kalmere aquariums met andere vreedzame vissen is dit echter zeker wel een vis om te overwegen! Door zijn interessante uiterlijk en voorliefde voor algen is hij een echte toevoeging, en een stuk unieker dan een Ancistrus of pleco.

Porseleinslak (Septaria porcellana)
De porseleinslak is nog niet bij alle aquariumhouders bekend, maar door zijn effectiviteit bij het eten van algen is hij te vinden in steeds meer aquariumwinkels. Omdat een slak niet veel ruimte nodig heeft is dit een algeneter die ook in de kleinste aquariums gehouden kan worden. Aan de watersamenstelling worden niet veel eisen gesteld, het belangrijkste is genoeg gladde oppervlakken waar algen op kunnen groeien. Zo is het een goed idee om de achterwand of een zijwand wat minder vaak schoon te maken. Op deze manier is er altijd voldoende voedsel voor de slakken. Door zijn platte schelp kan de porseleinslak zich erg stevig vastzuigen aan het glas van het aquarium. Om beschadiging te voorkomen is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het verplaatsen! Probeer niet aan het huisje te trekken maar schuif in plaats daarvan de slak voorzichtig naar boven tot hij loslaat.

Zo ziet u maar dat er voldoende keus is en dat er een algeter voor elk soort aquarium is. Heeft u zelf nog suggesties voor een algeneter, of vragen of opmerking over het artikel? Schrijf ze hieronder in een reactie.
  Marijke     15-09-2014 07:58     Reacties ( 5 )
Reacties (5)
 Jake -  05-04-2016

Bedank voor al deze info kunnen jullie nog meer van dit soort tips maken aleen dan met slakken?

 Aq123.nl -  07-02-2016

Beste Caroline, De appelslakken worden nog veel aangeboden door hobbyisten, ik zou eens op marktplaats kijken of op een forum vragen. Met vriendelijke groet, Richard van Werkhoven Aquarium123.nl

 caroline de Weij -  07-02-2016

goeden middag, ik heb begrepen dat slakken verboden zijn voor de verkoop door aquaria winkels. Kunt u mij zeggen bij welke winkel deze wel te koop zijn. met vr. groet, Caroline

 Aq123.nl -  24-09-2015

Beste Piet, https://www.google.nl/search?q=Septaria+porcellana+kopen Via deze link zijn er een aantal adressen te vinden.

 Piet de Jong -  22-09-2015

Waar kan ik deze slak online kopen