aquariumplanten die plantetende vissen niet eten

Sommige vissen houden erg van groenvoer en dus zullen uw aquariumplanten ook niet veilig zijn. Maar u wilt natuurlijk toch wat planten in het aquarium. In dit artikel geef ik u een aantal opties voor geschikte aquariumplanten waar de vissen (meestal) vanaf zullen blijven.

Naast dat er herbivoren vissen(plant etende) zijn, zijn er ook vissen die er alles aan doen om de planten te slopen. In dit geval kunt u het beste een harde plantsoort nemen en deze goed vastbinden aan stenen of hout.

 

Anubiassen
De meeste plantenetende vissen zullen de Anubias niet interessant vinden doordat de plant zeer harde taaie bladeren heeft. Doordat het ook zeer makkelijke soort plant is die het goed doen met weinig licht en beperkte voedingstoffen is het de ideale plant. Het kan worden gebonden aan hout of stenen maar ook in het substraat(grint of zand) worden geplant. Dan moet wel de wortelstok boven het substraat blijven. Doordat er een grote variatie aan soorten anubiassen is met verschillende vormen en grote van blad is er voor elke aquarium wel een geschikte soort te vinden.


De grotere soorten: Anubias heterophylla, Anubias barteri en Anubias congensis
Middelgrote soorten: Anubias nana en Anubias coffeefolia
Kleine soort: Anubias bonsai

 

Javavaren / Microsorum pteropus
De Javavaren(Microsorum pteropus) word niet door vissen gegeten omdat de bladeren niet smakelijk zouden zijn, het heeft een bittere smaak. Tevens is het een redelijk harde plant en groeit onder veel omstandigheden. Er is keuze uit de normale javavaren, Javavaren Specie variant en de Narrow leaf.

 

Pijlkruid / Sagittaria
de Sagittaria platyphylla en Sagittaria subulata zijn ideaal in het aquarium met plantetende vissen doordat ze zeer harde bladeren hebben. Net als de Javavaren en de Anubias is het een makkelijke soort. Wel heeft de Sagittaria wat meer licht nodig dan de bovenstaande twee.


De onderstaande planten zijn ook het proberen waard:

Cryptocoryne
De Cryptocoryne maken een goeie kans tegen plantetende vissen vanwege zijn hardheid en sterkte. Als de vissen toch aan de plant knabbelen heeft de cryptocoryne een sterk wortelgestelte die continue nieuwe bladeren produceert. Zo kan hij wel een blaadje missen. Van de vele Cryptocoryne soorten is de wendtii het makkelijkste dus deze is zeker het proberen waard
 

Aponogeton ulvaceus en boivinianus
Deze Aponogeton`s zijn geschikt door hun harde bladeren. Tevens zullen nieuwe bladeren in rap tempo worden aangemaakt. Doordat de Aponogeton een knol heeft zal hij nieuwe bladeren kunnen maken ook al heeft hij geen bladeren meer.

 

Geef de vissen een alternatief
Door de vissen een beter alternatief te geven dan de planten in uw aquarium kunt u ook zorgen dat ze de planten in het aquarium met rust laten. Met een goed dieet van groenvoer zullen ze de aquariumplanten een stuk minder interessant vinden. Denk hier naast speciale tabs voor algeneters met Spirulina of andere diverse voeding met Spirulina(link). Maar denk ook aan groentes zoals: komkommer, sla, wortel, spinazie, broccoli, bloemkool, kool, spruitjes en courgette. Deze kunt u van de voren even blancheren.

      04-02-2015 18:13     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.