Aquariumplanten-voor-het-koudwater-gouvissen-aquarium
Als we denken aan planten voor een koudwater aquarium kunnen we meestal alleen op de voor de hand liggende keuzes komen, zoals waterpest en cabomba. Veel aquarianen denken dat dit de enige mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld hun goudvisaquarium. Dit is echter gelukkig niet het geval. Er is een groot aantal soorten aquariumplanten dat het prima doet rond en onder de 20 °C! Hieronder een aantal voorbeelden waar men misschien niet meteen aan gedacht zou hebben.


Chinese klimop (Cardamine lyrata)
Chinese klimop is een echte koudwaterplant die het best tot zijn recht komt in aquariums met een temperatuur onder de 20 °C en niet te sterke stroming. Net als echte klimop groeit hij bij de juiste omstandigheden erg snel en vormt dichte bosjes. Dit ziet er mooi uit, maar maakt regelmatig snoeien wel nodig. Gebeurt dit niet, dan groeit Chinese klimop vaak naar het oppervlak, waar het licht blokkeert. Dit wordt door andere planten niet gewaardeerd!
Chinese klimop wordt gegeten door goudvissen, maar groeit in sommige gevallen sneller dan de vissen kunnen bijhouden. Hierdoor is het soms wel een succes in goudvisaquariums.

Vallisneria (Vallisneria spiralis)
Vallisneria is een grote favoriet voor normale tropische aquariums omdat het een gemakkelijk te houden plant is die er tegelijkertijd erg mooi uitziet. Vallisneria stelt niet veel eisen, ook niet aan temperatuur, de plant kan gehouden worden in aquaria van 15-30 °C en is dus ook geschikt voor in koud water. Daarnaast is hij, zolang hij de kans krijgt om eerst goed te wortelen, ook redelijk bestand tegen de vernielzucht van goudvissen. Een echte must voor de achtergrond van het koudwater aquarium dus.

Slaplantje (Samolus floribundus)
Het slaplantje is niet eetbaar, maar ontleent zijn naam aan zijn vorm. De blaadjes lijken op slablaadjes en de plantjes groeien, net als sla, in een soort krop. Dit maakt het slaplantje erg leuk om te zien, en door zijn voorkeur voor wat lagere temperaturen is het een ideale voorgrondplant voor de koudere aquariums. Wel is het aan te raden om te zorgen voor voldoende licht. Bij een te lage lichtsterkte zullen de plantjes namelijk omhoog gaan groeien en hun vorm verliezen. Het slaplantje is niet veeleisend; ook zonder Co2 en extra plantenvoeding zullen zich al snel kleine uitlopers vormen.

Penningkruid (Lysimachia nummularia)
Penningkruid is een vrij snelgroeiende plant die het zowel onder als boven water goed doet en daarom populair is bij vijverhouders. Ook in het (koudwater)aquarium is penningkruid een fijne plant, vooral voor op de achtergrond. Co2 is niet nodig en weinig tot een normale verlichting is meestal voldoende voor goede groei. Voor een goudvisaquarium is de plant zeker het proberen waard. Maar mochten uw vissen echte slopers zijn dan kan dit het plantje natuurlijk fataal worden. Maar ikzelf heb de ervaring dat dit één van de weinige planten is die de vissen met rust laten.

Javavaren (Microsorium pteropus)
Hoewel Javavaren niet zo goed tegen al te lage temperaturen kan, is het een fijne plant voor aquariums met een temperatuur rond de 20 °C. Vooral onder goudvishouders is het de grote favoriet. Omdat Javavaren op steen of hout moet worden gebonden kan hij namelijk niet door de vissen ontworteld worden. Daarnaast zijn de bladeren erg stug en houden goudvissen niet van de smaak, waardoor het één van de enige aquariumplanten is die volledig met rust wordt gelaten. Ook voor andere koudwater aquariums is Javavaren een aanrader: hoewel hij langzaam groeit vormt zich uiteindelijk een mooie waaier die erg groot kan worden.

Naaldgras (Eleocharis acicularis)
Naaldgras is vooral bekend als voorgrondplant in tropische aquascapes, maar doet het met de juiste verzorging ook in koudwater aquariums erg goed. Co2 en plantenvoeding is geen must; wel is het belangrijk om naaldgras regelmatig te snoeien en te zorgen dat er geen vuil tussen de sprietjes blijft hangen. Dit kan gedaan worden door regelmatig het vuil met een slang weg te zuigen of de plant in de stroming te plaatsen. Als hier rekening mee wordt gehouden is naaldgras een ideale voorgrondplant die mooie 'gras'veldjes vormt en een echte toevoeging voor het (koudwater) aquarium.

Javamos (Taxiphyllum barbieri, soms nog Vescicularia dubyana)
Javamos is de gemakkelijkste mossoort voor het aquarium. Dit plantje stelt erg weinig eisen aan de omgeving en doet het goed bij temperaturen tussen 15-30 °C en een lage lichtsterkte. Dit maakt het ideaal voor de echte lowtech koudwater aquariums, zoals nano's met dwerggarnalen. Vissen en garnalen zullen een pluk Javamos waarderen omdat het een verstopplaats biedt voor de jongen. Door de dichte structuur van het mos blijft er vaak voedsel in hangen, waar ook weer vooral de garnalen gretig gebruik van maken.
Javamos heeft weinig extra zorg nodig en groeit meestal behoorlijk snel. Regelmatig uitdunnen om bruine plekjes in het midden te voorkomen is de enige vereiste.

Zoals u ziet zijn er genoeg planten voor het koudwater en/of goudvissen aquarium. Voor het goudvissen aquarium hangt de keuze van planten groot deel af of uw goudvissen slopers zijn. Dit gedrag kunt u verminderen door de goudvis regelmatig groenvoer te geven zoals en stukje geblancheerde komkommer. Voor vragen en opmerkingen kunt u hieronder een reactie plaatsen. Mocht u zelf nog planten adviseren die succesvol zijn in uw koudwater aquarium dan zien wij deze graag in een reactie hieronder.

 
  Marijke     28-08-2014 11:22     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 G. Vuurens -  21-06-2020

Maar wat doet goudvis en CO2 toevoeging met elkaar...