Aquariumplanten zonder Co2

aquariumplanten zonder co2?, een beplant aquarium zonder co2 toevoeging

Veel aquarianen hebben het idee dat er met een beperkt budget en hulpmiddelen het niet mogelijk is om een mooi en beplant aquarium te houden.. Maar gelukkig zijn er, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, genoeg planten die het zonder co2 installatie goed doen! Een mooi groen aquarium is dus beschikbaar voor elk budget. Deze planten groeien vaak wel wat langzamer, maar men zal merken dat als ze eenmaal aanslaan er toch al snel mooie bossen ontstaan.

Hier een aantal suggesties voor planten die het ook zonder extra Co2 prima doen in ons aquarium. Wel is het verstandig om de planten een basis voeding te geven zoals profito. In aquaria zonder co2 kan het in een lage dosis worden toegevoegt.
 
Javavaren (Microsorum pteropus)
Javavaren staat met recht bovenaan deze lijst. Deze ontzettend sterke aquariumplant kan zelfs in de meest low-tech omgevingen niet alleen overleven, maar ook groeien! Toegevoegde Co2 of extra voedingsstoffen zijn hierbij absoluut niet nodig. De enige eis die Javavaren stelt is om niet in het substraat geplant te worden. In de natuur groeit deze plant op stenen en plantenwortels, wat betekent dat het ook in het aquarium beter werkt om hem op hout of (lava)steen te binden. In het substraat is er meestal al snel sprake van afsterven van de wortelstok.
 
Javavaren is meestal niet de snelste groeier, maar met een beetje geduld mag het resultaat er zijn! De plant is niet alleen heel makkelijk, maar ook een mooie toevoeging.
 
Zwaardplant (Echinodorus bleheri)
Hoewel door zijn lengte (tot een halve meter hoog!) geen ideale plant voor kleinere aquaria, is de zwaardplant een klassieke keus voor wanneer men geen extra Co2 wil toevoegen. Ook sterke belichting is niet nodig. Het enige dat deze plant nodig heeft om zijn volle lengte met mooie, grote bladeren te bereiken is wat extra plantenvoeding in de vorm van kleikegels met extra ijzer. Een gezonde plant zal snel uitlopers vormen; wanneer de bladeren echter geel worden of afsterven is het tijd om wat meer voeding te geven.
 
Vallisneria (Vallisneria spiralis)
Deze grasachtige achtergrondplant stelt net als Javavaren weinig eisen en doet het goed in bijna alle soorten aquariums. Ook zonder Co2 zullen zich al snel kleine uitlopertjes vormen, die gemakkelijk weggehaald of ergens anders geplant kunnen worden. Vallisneria spiralis kan erg hoog worden, en is dus niet geschikt voor de allerkleinste aquaria. Voor middelgrote tot grote maten is het echter een echte blikvanger, vooral wanneer de bladeren hun volle lengte bereiken en tot aan het wateroppervlak groeien.
 
Anubias
Anubias soorten zijn erg populair in de aquariumhobby vanwege het feit dat ze het ook met minimaal licht erg goed doen. Een minder goed verlicht aquarium is dus geen probleem, en ook op andere gebieden is deze plant absoluut niet moeilijk. Zolang hij (net als Javavaren) aan stenen of hout wordt vastgemaakt zullen zich niet snel problemen voordoen; Co2 is niet nodig. Ideaal dus voor de echte low-tech aquariums, want deze plant is met zijn grote heldergroene bladeren ook nog erg decoratief.
 
Cabomba (Cabomba aquatica/caroliana)
Net als het bekende waterpest is cabomba een snelgroeiende zuurstofplant die geen extra Co2 nodig heeft. Door het veerachtige uiterlijk van de bladeren ziet cabomba er echter wat aantrekkelijker uit dan waterpest. Wanneer het in bosjes bij elkaar wordt geplant vormt het een mooie achtergrond die snel dichtgroeit, vooral wanneer er voldoende belichting is.
 
Cabomba is een invasieve soort die ook in Nederland in het wild problemen vormt. Zorg er dus voor dat de plant in je aquarium blijft en niet in rivieren en sloten terecht komt!
 
Javamos
Javamos is een leuke toevoeging aan veel aquariums omdat het erg gemakkelijk op steen, hout of achterwanden vastgemaakt kan worden. Dit ziet er mooi uit en wordt erg gewaardeerd door oa garnalen, omdat er voedsel in blijft hangen. Dit alles is prima mogelijk in aquariums waar geen Co2 gedoseerd wordt. Javamos staat bekend als het makkelijkste mos in de hobby. Regelmatig snoeien zodat er geen bruine plekjes ontstaan is het enige dat nodig is om dit mos mooi te houden!
 
Naaldgras (Eleocharis acicularis)
Veel voorgrondplanten staan erom bekend dat ze vrij moeilijk zijn en veel licht, Co2 en plantenvoeding nodig hebben. Dit is bij naaldgras echter niet het geval. Zolang het regelmatig met een plantenschaartje gekortwiekt wordt om bruine plekken te voorkomen is dit grasachtige plantje namelijk erg vergevend. Het enige dat het nodig heeft is een regelmatige schoonmaakbeurt zodat er zich geen vuil tussen de sprieten kan ophopen. Met wat geduld kan er uit naaldgras een mooie grasmat gevormd worden. Dit maakt het echt een plant om te overwegen voor aquascapes zonder Co2.
 
Cryptocoryne (Cryptocoryne wendtii)
Cryptocoryne mag dan wel geen makkelijke plant lijken – wanneer deze verplaatst wordt smelten soms bijna alle blaadjes weg – maar is dit zeker wel. Laat je niet ontmoedigen als cryptocoryne in eerste instantie geen succes lijkt te zijn! Deze plant reageert op verplaatsing door deels af te sterven, maar zodra hij aanslaat zullen zich snel nieuwe blaadjes vormen. Voor mooie volle bossen is geen Co2 nodig, hoewel een kleikegeltje op z'n tijd wel gewaardeerd wordt. Dit is een kleine moeite en het resultaat zeker waard.
  Marijke     28-08-2014 11:30     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 De paepe -  12-01-2021

Bedankt heb heel veel bijgeleerd