Planten voor een Discusaquarium

Het vinden van geschikte planten voor een discusaquarium kan soms lastig zijn. Discussen waarderen een sterk beplante bak, maar ze houden ook van gedempt licht en hebben erg hoge temperaturen nodig. Daarnaast zijn discusaquariums erg groot en vooral hoog. Planten moeten dus tegen een lagere lichtsterkte en warm water kunnen, en achtergrondplanten moeten erg groot zijn om niet in het niet te vallen in het grote aquarium. Gelukkig zijn er plantensoorten verkrijgbaar die aan al deze eisen voldoen! Hieronder een lijst met goede plantenkeuzes voor bij discussen.
 

Cryptocoryne soorten

Cryptocoryne soorten, zoals Cryptocoryne wendtii, undulates en costata, zijn één van de meest gewaardeerde plantensoorten in de hobby. Ze zijn naast de normale groene kleur ook te vinden in bijvoorbeeld rood, en er is geen Co2 nodig voor een goede groei. Wel kan het zijn dat een nieuwe Cryptocoryne na het planten tijdelijk afsterft of weg'smelt'; dit is normaal, en de plant zal na een tijdje vanzelf nieuwe blaadjes vormen. Uiteindelijk kan zich een enorme bos met tientallen blaadjes vormen.
 

Aponogeton ulvaceus (Zeesla-fonteinkruid)

Hoewel niet zo bekend als bijvoorbeeld Cryptocoryne is Aponogeton ulvaceus door zijn mooie, geribbelde bladeren en niet geringe grootte zeker een goede keus voor het discusaquarium. Ook voor deze plant is toegevoegde Co2 niet per se nodig, maar als dit wel wordt gebruikt is er goede kans dat hij na een tijdje gaat bloeien. Hoewel er hybride versies bestaan die jarenlang achter elkaar groeien, hebben de meeste Aponogeton soorten regelmatig een rustperiode nodig. Als de bladeren af beginnen te sterven wordt de knol uit het aquarium gehaald en gedurende 8 weken in bakje met vochtig, koel zand of filterwatten bewaard. Hierna kan hij teruggeplant worden en zal hij nieuwe bladeren aanmaken.

 

Limnobium laevigatum (Amazone kikkerbeet)

Omdat discussen een vrij donker, sterk beplant aquarium waarderen is het toevoegen van een paar drijfplanten een goed idee. Door de lange wortels die de meeste drijfplanten hebben ziet dit er vaak ook erg decoratief uit. Amazone kikkerbeet kan temperaturen tot ver boven de 30 °C verdragen en is hierdoor geschikt voor het discus aquarium. Een paar plantjes is vaak al genoeg, zelfs voor een groot aquarium; door de snelle groei zal al snel het hele oppervlak bedekt zijn.
 

Rotala rotundifolia

Deze stengelplant is normaal groen, maar zal bij een hogere lichtsterkte ook rood of roze kleuren, wat er erg mooi uitziet. Door de snelle groei en de hoogte die Rotala rotundifolia kan bereiken is het een geschikte achtergrondplant voor het discusaquarium. Vaak wordt hij binnen korte tijd zo hoog dat de toppen zelfs in erg hoge aquaria het wateroppervlak bereiken en het licht blokkeren. Dit is normaal vaak een probleem, maar omdat discussen zoals eerder gezegd een donkerder aquarium waarderen kan het in dit geval een voordeel zijn. Mocht snoeien alsnog gewenst zijn is dit natuurlijk ook mogelijk; de plant zal gewoon opnieuw verder groeien.
 

Nymphaea lotus (Tijgerlotus)

Hoewel lotussen vooral bekend zijn als vijverplanten (waterlelie), zijn ze ook in het aquarium een echte blikvanger; vooral de rode variant vormt een mooi contrast met groene planten. Bij lagere lichtsterktes, zoals in veel discusaquaria, zal de tijgerlotus blaadjes met lange stelen vormen en de hoogte in groeien. Als er meer licht voorhanden is blijft de plant wat lager. Toegevoegde Co2 is niet nodig voor een mooie lotus. Als de omstandigheden optimaal zijn, met voldoende voeding, licht en Co2, is de kans op bloeien echter wel groter. Er wordt dan een mooie, witte bloem geproduceerd die boven het wateroppervlak bloeit.
 

Vallisneria soorten

Vallisneria is een echte klassieker voor het discusaquarium. Vooral de reuzenvariant Vallisneria gigantea kan enorm groot worden en doet het zelfs in de grootste aquariums goed als achtergrondplant. Alle varianten zijn echter geschikt, en daarnaast snelle groeiers die erg makkelijk zijn om te houden. Als de omstandigheden goed zijn zal Vallisneria zich al snel vermenigvuldigen door uitlopers met nieuwe plantjes eraan te vormen. Deze kunnen, indien gewenst, gewoon afgeknipt en opnieuw geplant of verwijderd worden.
 

Javavaren

Javavaren wordt vaak gezien als één van de makkelijkste aquariumplanten. Hij stelt nauwelijks eisen aan zijn omgeving; Co2, sterke verlichting en zelfs extra plantenvoeding is niet nodig. Mits men Javavaren op hout of steen bindt en niet in het substraat plant zal hij ook in een warm discusaquarium met minder licht een grote, indrukwekkende plant vormen. Reken er echter niet op dat dit binnen een paar maanden zal gebeuren. De groei van Javavaren is namelijk meestal erg langzaam, dus wie hier niet op wilt wachten kan beter een moederplant kopen.

 

Echinodorus paniculatus 'Amazone' (Amazone zwaardplant)

Hoewel bijna alle Echinodorus varianten het goed doen in het discusaquarium, is Echinodorus paniculatus 'Amazone' extra geschikt omdat deze bestand is tegen temperaturen tot wel 30 °C. Daarnaast is het één van de hoogste Echinodorus soorten, wat betekent dat hij zelfs op de achtergrond in de hoogste discusaquaria nog een echte blikvanger is. Zwaardplanten zijn niet veeleisend. Wel nemen ze de meeste voeding op via hun wortels, wat betekent dat ze extra voedsel in de vorm van kleikegels erg waarderen. De kleikegel kan gewoon tussen de wortels worden gestoken en zal de groei van de zwaardplant enorm bevorderen, wat uiteindelijk kan resulteren in een enorme plant met erg grote bladeren.

  Richard     12-10-2015 09:26     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.